I Norges langstrakte land kryr det av ideelle steder for fjellklatring, buldring og andre naturopplevelser for den eventyrlystne. Det ville vært synd ikke å benytte seg av det landet vårt har å by på av kolossale fjellformasjoner. Tilbudet er bredt, og entusiasmen er stor blant klatrerne. Fjellklatring er krevende og skummelt, men også utrolig givende. Det er lite som slår mestringsfølelsen du sitter igjen med etter du har fullført en krevende tur.
De høye fjellene og vakre naturen i landet vårt er en stor turistattraksjon i seg selv, blant både norske og utenlandske turister. Som de fjellapene vi er, går vi lange turer i fjellene, og vi har til og med en helt annen hilseskikk når vi er til fjells. Samtidig er det å klatre en ganske annerledes aktivitet enn det å traske i fjellheimen. La oss se på hvor turen bør gå for fjellklatrere i landet.
Lofoten
Utsikten fra de majestetiske fjelltoppene våre er helt ubeskrivelige. En spesielt populær destinasjon for klatring er Lofoten, som er kjærlig kjent for de bratte klippene som stikker opp av havet. På sommertid kan du klatre døgnet rundt her på grunn av midnattssolen. Her kan du prøve deg på både sportsklatring og tradisjonell klatring. Fra Svolvær, Henningsvær og Kalle har du lett tilgang til flere gode klatreruter.
I tillegg finnes det flere forskjellige klatrekurs du kan ta, både for nybegynnere og viderekomne. Av andre kurs kan vi nevne kameratredningskurs, alpeklatringkurs og instruktørkurs. Selv om sommeren er best egnet for klatring, må du huske på at det kan regne en del på denne årstiden.
Møre og Romsdal
Møre og Romsdal kan godt kalles et fjellfylke, da det her finnes flere steder klatreentusiaster vil elske. Mektige Trollveggen ruver 1 700 meter over havet, og bare det å stå på bakken og skue opp til toppen kan gi deg frysninger. Dette er ikke fjellet for halvhjertede klatrere, for er du først på vei opp Trollveggen blir du nok nødt til å fullføre. Det er ikke mange fjellklatrere som har turt å prøve seg opp denne, men de som har gjort kan rapportere omen fantastisk utsikt. Ellers er flere av Romsdalsfjellene godt egnet for klatring, og interesserte som befinner seg i fylket kan godt sjekke ut både Innerdalen (Nordmøre) og Molladalen (Sunnmøre). Disse er blant de beste stedene for fjellklatring i Norge.
Dersom du vil kombinere klatring med rappellering og utforsking av grotte bør du besøke Valldal. I et naturskjønt område like utenfor Valldal sentrum finnes et klatrefelt på 15–25 meters høyde, hvor det finnes flere klatreruter i ulike vanskelighetsgrader. Klatringen tilpasses de som eventuelt ikke har klatret før. Fjellveggen ved siden av klatreveggen er ideell for rappellering, og under klatreveggen ligger det en svær grotte det er spennende å utforske. Også her er det lurt å være sikret med tau, samt å ha på hjelm.
Innendørs klatring
Er klatring helt nytt for deg? Har du blitt inspirert av bilder du har sett av andre klatrere høyt oppe i de majestetiske fjelltoppene? Selv om Norge er full av mektige fjell som venter på å bli klatret opp, er det ikke alltid værforholdene legger til rette for fjellklatring. Fra tid til annen ser klatrere seg nødt til å avlyse turer, og gjerne rett før den skulle ha funnet sted. Det er derfor fint at vi også har gode tilbud for klatring og buldring innendørs her i landet. Kanskje er det det å øve seg her som skal til for at du får lyst til å prøve deg utendørs etter hvert.
Klatrekurs kan riktignok tas både ute og inne, men har du først fått sansen for klatring ved å prøve deg innendørs kan de naturlige fjellformasjonene bli et naturlig neste steg. Er det vinter og dårlige utendørsforhold idet du, eller noen du kjenner, planlegger å begynne med klatring, er det en idé å starte innendørs først. Få en dyktig instruktør til å lære deg det grunnleggende, og se hvor langt du ønsker å ta klatringen.
Kanskje blir det den mye omtalte Trollveggen på deg en vakker dag når været er fint? Eller en av de spisse fjelltoppene i Lofoten? For ikke å miste hodet når du befinner deg flere hundre meter over bakken, gjelder det å begynne i det små.