Selv om vi har nok av gode skibakker og forhold som ligger til rette for vinteraktiviteter i Norge, kan det være fristende å besøke store skidestinasjoner i utlandet for å se hva de har å by på. Alpelandene Østerrike, Italia, Frankrike og Sveits er blant de mest besøkte land for skiferier, men det kan være vanskelig å velge destinasjon når vi er bortskjemte med gode valgmuligheter. La oss se på hva de beste europeiske skilandene har å by på.

Frankrike

Frankrike har i en årrekke vært det mest besøkte landet for skireiser, og her finner vi noen av verdens største anlegg. Dette i kombinasjon med mat fra det franske kjøkkenet gjør at svært mange tar skiferien her. I Chamonix og andre steder i Mont Blancs nærliggende er det svært gode snøforhold. I Frankrike vil du foruten verdens største anlegg finne både verdens lengste nedkjøring, samt noen av verdens bratteste.

Østerrike

I Østerrike kan du velge og vrake mellom skisteder, og du finner både familievennlige anlegg og off-piste terreng. Reiser du utenom fellesferien kommer det nok til å være god plass også. Du vil også finne noen av Alpenes beste steder for afterski, hvis dette er av interesse. Steder for å slappe av etter lange timer i skibakkene vil det alltid være, og er du ikke opptatt av festing er det idyllisk å sitte på hytta eller hotellet med mobilen i hånden og Unibet App lastet ned. Da kan du kose deg med kasino- eller oddsspill mens du hviler beina. Blant favorittstedene for ski i de østerrikske Alpene finner St. Anton, Zillertal og Bad Gastein.

Italia

I Norge forbinder vi kanskje ikke Italia med skibakker og vintersport, men når du vil kombinere italienske kulinariske opplevelser (inkludert kjempegod kaffe) med alpehygge kan landet fort bli en ny skidestinasjon. Opplev Aostadalen eller Dolomittene, og få med deg en litt annerledes skikultur. Nesten alle her bruker carving-ski, har solbrillene på hodet og holder seg til løypene. Det kan være litt tidkrevende å komme seg til de beste skidestinasjonene i Italia, i alle fall sammenlignet med Sveits. For nordmenns del er det vanlig med direktefly til Milano, for deretter å leie bil resten av veien.

Sveits

Sveits’ sentrale beliggenhet gjør at landet har det beste Alpene kan tilby innen rekkevidde. Maten er gjerne like god som i Frankrike, og mengden destinasjoner å velge mellom holder østerriksk standard. I tillegg vil det være mulig å få kaffe av italiensk standard. Flere av landet skisteder har nokså høy beliggenhet, noe som er bra for snøsikkerheten. Sveits ryktes riktignok å være det dyreste av alpelandene, men dette er noe som må vurderes etter valutakursen når du skal reise. For de som planlegger helgetur er Sveits førstevalget. Har du knapt med tid er landet et godt valg.

En skidestinasjon for alle

Hvilket land som til syvende og sist er best å dra til er det umulig å si, da alle vil ha ulike meninger og preferanser. Du vil nok uansett få valuta for pengene. Alpene er det største fjellmassivet i Europa, og her kommer dukker det opp folk fra hele verden for å stå på ski. Med uendelig mange løyper kan du kjøre rundt i dagevis og oppdage nye traseer. Alpene er heller ikke et skisted utelukkende for dyktige skiløpere, her finnes det gode muligheter selv for nordmenn som ikke er født med ski på beina.

Er du likevel en kløpper på ski i tråd med norsk tradisjon, og ønsker å oppleve noe annet enn de norske skibakkene, er Alpene vel verdt det for en helt annerledes opplevelse. Østerrikske Bad Gastein er en av nordmenns absolutte favoritter blant alle stedene i Alpene, og vi er ikke få som bestiller Alpe Inclusive. Da får du blant annet fly, halvpensjon, overnatting og heiskort med på kjøpet. Mange reiser med charter for å spare penger. Velg og vrak mellom ulike land og et hav av løyper, og bli bergtatt av de majestetiske fjellene.